Det finnes en eller flere Rubiks kube i de aller fleste norske hjem. Dessuten er det svært mange av disse kubene som dessverre aldri har blitt løst en eneste gang. Husk på at det virkelig ikke er noen barnelek å løse Rubiks kube, og uten en strategi er det tilnærmet umulig. Derfor er også den vanlige 3×3-kuben mer enn nok for de aller fleste, men det finnes en mengde andre alternativer å velge mellom.

En kort historie om Rubiks kube

Den originale Rubiks kube ble utviklet av den ungarske arkitekten, skulptøren og professoren Ernő Rubik allerede i 1974. Opprinnelig ble kuben solgt som «Magic Cube», men den fikk senere navnet til oppfinneren. Over tid er det utviklet en rekke forskjellige kopier og varianter, men navnet Rubiks kube følger fortsatt både merkevaren og produktkategorien i stort. Hos spesialforhandlere, for eksempel på mastercubestore.no er utvalget av forskjellige varianter gigantisk.

Den opprinnelige Rubiks kube var designet akkurat som den klassiske utgaven som selges den dag i dag, med sider som er hvite, røde, blå, oransje, grønne og gule. Noen lignende tredimensjonale konstruksjoner var laget allerede før Rubik skapte sin kube, men de fikk aldri noe særlig oppmerksomhet. For eksempel fikk oppfinnerne Larry Nichols i Canada og Frank Fox i Storbritannia patent på henholdsvis en 2×2-kube og en type sfærisk tredimensjonalt puslespill i årene før 1974.

Noen mener at Rubik lagde kuben for å kunne vise tredimensjonale objekter for sine studenter, men det er mer sannsynlig at hensikten var å konstruere et objekt der deler kunne flyttes uavhengige av hverandre uten at hele enheten gikk i stykker. Det var først etter at Rubik begynte å bevege delene at han innså at det hele også var et puslespill.

Et gigantisk utvalg av forskjellige varianter

I dag finnes det et både bredt og dypt utvalg av forskjellige typer kuber basert på den opprinnelige Rubiks kube. Til å begynne med finnes det utrolig mange 3×3-kuber å velge mellom, fra en rekke forskjellige produsenter. Det finnes kuber som er tilpasset både nybegynnere og eksperter, såkalte «speedcubere». For eksempel kan nybegynnere trenge veiledning, og det finnes til og med Bluetooth-tilkoblede kuber med interaktive muligheter. En speedcuber trenger skreddersøm og høy ytelse, slik at kuben responderer akkurat som forventet.

Dessuten finnes det også kuber i helt andre dimensjoner enn 3×3. De aller største kommersielt tilgjengelige kubene er faktisk på spinnville 19×19, og det finnes flere alternativer i kategorier som 17×17 og 15×15.

Velg en kube som passer til behovet ditt akkurat nå

Det store utvalget legger til rette for at alle bør kunne finne en Rubiks kube som passer til behovet. Nybegynnere bør uten tvil begynne med den tradisjonelle 3×3-varianten, større varianter er aktuelle først etter at du mestrer den klassiske versjonen.

Det er enkelt å bygge videre på interessen hvis du oppdager at det er enkelt å løse den vanlige varianten. Såkalt speedcubing er selvfølgelig ikke for alle, men det finnes mange gode alternativer hvis du etter hvert oppdager at en standardkube faktisk holder deg tilbake.