Det finnes mye tilbehør til vin å velge mellom på nett, og vininteressen er stadig voksende i Norge. Etter hvert er det også mange som vurderer å begynne å lagre vin på egen hånd, men da er det viktig med noe grunnleggende utstyr. Det er dessverre ikke mange som har en ferdig vinkjeller tilgjengelig.

Temperatur og luftfuktighet er avgjørende

Det er spesielt temperaturen som avgjør hvor raskt en vin utvikler seg, og på generelt grunnlag anbefales det å lagre viner mørkt og svalt. Temperaturen bør være mellom 8 og 16 grader. At vinen skal oppbevares mørkt henger ikke minst sammen med sollys og varmen som følger med den.

Selv i en kjeller under bakken i en enebolig vil temperaturen variere mye i løpet av et år, og det er derfor nesten alltid nødvendig med noen form for kjøleløsning. På nettsider som wineandbarrels.no/ er det enkelt å finne mange alternativer.

Det er kanskje ikke innlysende at luftfuktigheten er viktig ved lagring av vin, med tanke på at vinflasker er laget i glass. Det er med tanke på korken som luftfuktigheten bør være mellom 60 og 70 %, ellers risikerer du at korken trekker til seg for mye fuktighet fra vinen.

Husk å lagre vin med naturkork liggende

Det er ikke tilfeldig at de fleste vinskap og vinstativ er laget slik at vinflaskene lagres liggende. Korken på vinflasken har én funksjon, og det er å holde oksygen ute fra flasken – slik at vinen ikke oksideres. Ved liggende lagring er korken hele tiden i kontakt med vinen i flasken, slik at korken ikke tørker ut. Når det gjelder flasker med skrukork i metall eller andre materialer, kan de fint lagres stående.

I tillegg anbefales det at vinen ikke utsettes for vibrasjoner, plasser altså ikke vinskapet rett ved siden av vaskemaskinen eller tørketrommelen.