Annonse

Det kan være utfordrende å handle belysning og lamper til boligen, med tanke på det gigantiske utvalget av forskjellige merker, lyskilder og design. Dessuten er mange moderne lamper en del av et smarthjemsystem, som gjør valget enda mer komplisert. Likevel er det rom for mye kreativitet, og med litt arbeid vil du garantert finne en lyskilde som passer til akkurat ditt hjem.

Tenk funksjon og behov først – så design og stil

Hos nettforhandlere som https://www.lampegiganten.no/ finnes det bokstavelig talt mange tusen lamper å velge mellom, du vil helt sikkert finne et design som passer til boligen din. Derfor er det også ekstra viktig å begynne med å avgrense utvalget til lamper som passer til behovet ditt. Samtidig trenger det ikke nødvendigvis legge en demper på kreativiteten.

  • Begynn gjerne med å se bredt gjennom forskjellige design, merkevarer og modeller. Husk på at du ikke er på jakt etter en spesifikk lampe ennå, men målet er å finne designelementer som du liker.
  • Deretter bør du gjøre en vurdering av hvilke behov du egentlig har. Da er det viktig å skille mellom grunnbelysning, arbeidslys og dekorativ belysning. Det er vanlig å angripe disse tre kategoriene i den rekkefølgen, det vil si med grunnbelysning som det første temaet.
  • Nettbutikker har vanligvis en fornuftig inndeling i bruksområder, rom og lignende – noe som gjør det enkelt å innsnevre søket til korrekt bruk. Det er selvfølgelig også mulig å gjøre søket enda mer spisset mot for eksempel prisområde, farger eller lignende.

Det kan høres ut som en langtekkelig prosess, som kanskje heller ikke er veldig kreativ? Det er likevel nødvendig med struktur, slik at du faktisk kan være kreativ innenfor fornuftige rammer.

Lamper og lyskilder som kan tilpasses underveis

Det er alltid en fordel å velge fleksible alternativ, det gjelder også belysning. Mange lamper kan justeres, både når det gjelder vinkel og retning. Andre har designelementer som kan skiftes ut, og noen skinnesystemer kan dessuten tilpasses med helt nye elementer. Det kan være smart å velge slike alternativ til fast montering, frittstående lamper kan selvfølgelig per definisjon flyttes på.

Dessuten finnes det utrolig mye å velge mellom når det gjelder lyskilder og pærer. LED har overtatt markedet helt, og moderne LED-pærer er både rimelige, fleksible og strømgjerrige. Det finnes LED-pærer som kan skifte farge, men det er særlig fargetemperatur og dimming som er relevant. Å forandre fargetemperatur betyr helt enkelt å kunne velge hvor «kaldt» eller «varmt» lyset skal være, noe som kan ha mye å si for hvordan lyset oppleves i et rom.

Vær kreativ med smarthjem

Det er helt sikkert noen som begynner å bli lei av «smarthjem», med alt hva det medfører av uintelligente stemmeassistenter og konkurrerende økosystem og standarder. Samtidig er belysning et av få områder der smarthjem faktisk funker ganske bra, noe som gjør det mulig å være ekstra kreativ med belysningen. Hvorfor ikke lage en såkalt «scene» eller scenario som tilpasser alle lampene akkurat som du vil ha dem, både når det gjelder fargetemperatur og lysstyrke? Alt er mulig med litt fantasi.